Založ si blog

Sloboda slova alebo rasizmus?

V roku 2016 v debate súkromného rádia Frontinus označil Milan Mazurek, poslanec NRSR a člen strany Kotleba – ĽSNS, príslušníkov rómskeho etnika za asociálov. Súd takmer po 2 rokoch uznal Mazureka za vinného. Slováci sa tak rozdelili na dve skupiny. Jedna stojí za kotlebovcom a zdieľa jeho názor, druhá neveriacky krúti hlavou nad hanlivými urážkami, ktoré zazneli v médiu. Ako to všetko začalo?

 

Milan Mazurek dostal možnosť v rozhlase, aby sa vyjadril na rôzne spoločenské témy. Všetkých poslucháčov i moderátora však zarazili najmä výroky, ktoré adresoval na občanov rómskeho etnika. Vyjadril sa, že treba od základov zreformovať sociálny systém. Podľa neho Rómovia pre náš národ, rozpočet či kultúru neurobili nič. Nuž, na člena Výboru pre ľudské práva skutočne odvážne vyjadrenia.

 

Práve za tieto slová sa stal Mazurek terčom obvinení ľudí, ale aj prokuratúry. Podľa antidiskriminačného zákona, ktorý je ukotvený v Ústave Slovenskej republiky, treba dodržiavať zásady rovnakého zaobchádzania, čo sa týka náboženstva, rasy, pohlavia či príslušnosti k etnickej skupine. Prokuratúra SR poslanca obvinila z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia práve za vyjadrenia na adresu Rómov v žilinskom rádiu. Okrem toho bol Mazurek obvinený aj z toho, že podnecuje nenávisť voči rómskemu etniku a jeho výroky boli označené za rasistické.

 

Hneď po odvysielaní relácie v rádiu Frontinus súd udelil Mazurekovi pokutu 5000 eur, no poslanec sa odvolal, a preto súd pokračoval na Špecializovanom trestom súde v Banskej Bystrici.

 

Pred médiami sa Mazurek vyjadril veľmi jasne. „Ja som nevinný. Nič som neurobil, nič som nespáchal, a to, že sa celé toto divadlo tu dnes odohráva, to jednoducho vypovedá o tom, ako Slovensko hlboko upadlo, čo sa týka slobody slova a demokracie.“ Tieto slová povedal médiám počas prestávky na súde. Prvé pojednávanie, ktoré sa v Banskej Bystrici uskutočnilo vo februári 2018, skončilo nevysloveným rozsudkom, a to aj kvôli tomu, že Mazurek pred súdom odmietol vypovedať. „Sú to procesné úkony. Je to naša taktika na súde, k tomu sa bližšie vyjadrovať nebudem,“ povedal Mazurek po prvom súdnom procese vo februári. Hlavný svedok obžaloby, moderátor spomínaného rádia, zo súdnej siene doslova vyletel a po výpovedi odmietol komunikovať s médiami. Aby som nezabudla, rádio Frontinus dostalo za Mazurekov monológ pokutu 15 000 eur. Mazurekovi sa videlo nespravodlivé, že on by mal zaplatiť pokutu 5000 eur. Čo mu ale skutočne hrozilo, bola strata poslaneckého mandátu a dokonca až 15-ročné väzenie.

 

Po celý čas, ako trval súdny proces, pred budovou súdu skandovali stovky Mazurekových priaznivcov. Okrem voličov ĽSNS to boli aj ľudia, ktorí s procesom nesúhlasili. Držali transparenty a vykrikovali slová ako Miňo, sme s tebou! či Chceme právny štát. Medzi nimi sa paradoxne objavili aj príslušníci rómskeho etnika.

 

Každopádne to bolo zaujímavé, keďže Milan Mazurek v rozhlasovej relácii použil na adresu Rómov aj nasledovné vyjadrenia: „Školský systém je takisto potrebné zreformovať. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a členka strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová prišli s návrhom, aby veľká časť mladých asociálnych cigánov, ktorí chodia do špeciálnych škôl, chodila do normálnych škôl s normálnymi slušnými ľuďmi. Hovorím to z osobnej skúsenosti. Keď som nastúpil do 5. ročníka základnej školy, drvivá väčšina mojich spolužiakov  boli cigáni, ktorí mali byť v tom čase deviatakmi. Hneď cez ulicu tam popritom bola osobitná škola. Pamätám si, ako sa na nej rozleteli dvere a pripadal som si ako v zoologickej záhrade. A pani Nicholsonová a Žitňanská chcú týchto asociálov, ktorí sú klasifikovaní ako mentálne retardovaní, dávať do škôl s normálnymi ľuďmi.“

 

Mazurek sa okrem toho sťažoval na to, že rôzne granty či nevratné finančné príspevky z Európskej únie sú určené rómskemu etniku. Konkrétne sa vyjadril k tomu, že Róbert Fico v rozpätí rokov 2013-2020 vytvoril plán pre rozvoj rómskeho etnika a na tento plán bolo využitých 300 miliónov eur z eurofondov, no 10-20% pochádzalo aj zo štátneho rozpočtu. Z toho  150 000 eur by sa malo využiť len na vybudovanie domov pre rómsku komunitu, ktorá sa zdržuje v osadách.

Hnevá ho aj to, že z peňazí daňových poplatníkov, a teda všetkých pracujúcich ľudí, ide veľká časť práve na nezamestnaných členov rómskeho etnika.

Možno ho práve pre tieto slová, aj keď podľa prokuratúry či odborníkov majú rasistický charakter, prišli pred ŠTS do Banskej Bystrice podporiť občania z celého Slovenska aj počas druhého súdneho procesu, ktorý bol 16. apríla 2018, a teda takmer po 2 mesiacoch. Tentokrát však neboli priamo pred budovou, ako to bolo vo februári. Mesto sa rozhodlo počas tohto procesu postaviť na Skuteckého ulici zátarasy, aby sa priaznivci Milana Mazureka držali ďalej od súdneho procesu, keďže naposledy vraj prerušovali pojednávanie a vyrušovali sudcu.

 

„Aby niekoho prenasledovali za slovo, za prejav, to je horšie ako za komunistov. Aby postavili aj zátarasy, pre malé deti? Čoho sa boja? Takže toto je Slovensko, tu sa nedá žiť!“

 

„Jednoznačne som sa tohto zúčastnil, lebo chcem podporiť spravodlivosť. Predsa za to že niekto povie pravdu – to, čo si myslia 99% ľudí… Tá sloboda slova tu musí fungovať.“

 

„Slováci by sa mali zobudiť.“

 

Toto boli názory opýtaných na aktuálnu situáciu. Mnohí sa chceli vyjadriť, povedať svoj názor, a zakaždým to bolo v prospech obžalovaného. Okrem toho sa pred mikrofón pred týchto ľudí postavili rôzne osoby, najmä členovia ĽSNS, medzi nimi aj Marián Kotleba. Ten apeloval hlavne na nedôveru v Slovensko ako v právny štát. Vraj ním už dávno naša krajina nie je… Neskôr zaspievali aj slovenskú hymnu a hneď po tom vyštartovala dodávka s logom ĽSNS po centre mesta. V dodávke bol umiestnený megafón, ktorý hlásal po meste práve to, aby ľudia vyjadrili podporu Milanovi Mazurekovi.

 

Neboli však jediní. Pred budovou Špecializovaného trestného súdu sa objavila aj skupina ľudí, ktorá nesúhlasila s týmito protestami. Tí si na rozdiel od Mazurekových podporovateľov na meste nahlásili akciu, ktorá niesla názov Verejné čítanie. Ľudia tam mohli počuť úryvky z kníh o fašizme, nacizme či ľudských právach. Čítalo sa napríklad aj z Ústavy SR. Oproti necelým 3 stovkám ľudí, ktorí podporovali obžalovaného a odvolávali sa na slobodu slova a prejavu, na druhej strane zábran bola len desiatka aktivistov. Spoluorganizátorka Martina Strmeňová, ktorá je aj členkou občianskeho zduženia Za slušné Slovensko a organizátorkou zhromaždení na počesť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Banskej Bystrici, nesúhlasí s tým, aby sa počas súdneho procesu k nemu ľudia vyjadrovali. Chce, aby sa najskôr súd rozhodol a vyniesol rozsudok, a aby až potom ľudia zaujali stanovisko. Ju aj ostatných aktivistov hnevá to, že minulý krát prívrženci Mazureka narúšali nie len súdny proces, ale aj vyučovanie na dvoch školách, ktoré sa na danej ulici nachádzajú. „Rozhodli sme sa odpovedať na tieto protesty kultivovanejším spôsobom, preto tu prebieha čítanie z kníh. Aby sme ľudí upozornili na dopady extrémizmu.“

Podobne sa na adresu Milana Mazureka vyjadril aj ďalší aktivista: „On nemôže legitímne označovať spoluobčanov v republike, na základe nejakých ním vymyslených fabulácií, za asociálov.“

 

Prvý a jediný svedok v prospech obhajoby bol poslancov veľmi dobrý kamarát z detstva. Pred dvomi rokmi spolu boli na dovolenke v Taliansku, ich rodičia sa dokonca navštevujú. Svedok pochádza zo Spišskej Belej, rovnako ako obžalovaný, vyrástli spolu na jednej ulici. Svedok tvrdil, že vďaka Mazurekovi doštudoval strednú pedagogickú školu a začal navštevovať aj univerzitu v Trnave. Tento dlhoročný kamarát Milana Mazureka je príslušník rómskeho etnika. Vyjadril sa, že od Milana nikdy nepočul hanlivé výroky či urážky na svoju osobu či rodinu, ani na žiadneho iného Róma. Počul od neho len výroky na neprispôsobivých občanov, ktorí nechcú pracovať, neposielajú svoje deti do školy a bývajú v osadách, kde neexistujú žiadne hygienické návyky.

 

 

Po v poradí druhom súdnom procese však už bol známy rozsudok. Súd dal za pravdu prokurátorovi a uznal Mazureka za vinného. Pokutu 5000 eur teda bude musieť zaplatiť. Nabudúce si bude určite dávať pozor na to, čo na verejnosti povie a k čomu sa v médiách bude vyjadrovať. Resp. akým spôsobom.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2549x
Priemerná čítanosť článkov: 2549x

Autor blogu

Kategórie

Archív